Gyermekkor2017.08.26.

Okostelefon

Új kor vívmánya az okos telefon. Rengeteg előnnyel, sok hátránnyal is. Ha a telefon okos, mi milyenek leszünk tőle?

Új kor vívmánya az okos telefon. Rengeteg előnnyel, sok hátránnyal is. Ha a telefon okos, mi milyenek leszünk tőle?
Számos új felfedezést, számtalan lehetőséget rejt magában. Csak rajtunk múlik, mit hozunk ki belőle. Azért, mert mi nem tudjuk jól használni, még az újítás jó és hasznos lehet.
A gyufa, az áram, a gáz, kés, villa, olló…(gyerek kezébe nem való😊?) és még sorolhatnám az akkor újdonságként ható vívmányokat, amik most már életünk szerves részét képezik.
Mindet megtanultuk úgy használni, kezelni, hogy hasznunk származzon belőle.
Megtanultuk, hogyan működik, a gyerekekre milyen hatással van, s megtanítottuk milyen módon óvhatjuk meg őket, kárt ne okozzonk bennük.
Az okos telefon is rengeteg használható alkalmazást, funkciót tölt be, de mi a helyzet a gyerekekkel való találkozásakor? Veszélyes rájuk nézve, kell-e óvnunk a gyerekeket tőle? Sérül-e a gyermek?

➽ Hat éves fiú, tele energiával, cserfes, mozgékony. Anyuka kistestvérrel otthon van. Nyári kánikulában (negyven fok árnyékban),  a gyermek az óvodában jókedvűen játszik, s közben mesél.
– Az óvodai szünetben, tudod, amikor zárva volt ez az ovi, én a másik oviba mentem. Ott is jó volt, de más volt, mint itt.
– Miért mentél a másik oviba?- kérdeztem.
– Hát, mert otthon mindig csak a telefonnal játszom, s anyukám már nem bírja. Ezért voltam a másik oviban, s most itt vagyok.

Sérül-e a gyermek? Sérül. Hol van a szülő-gyermek személyes kapcsolata, a kommunikáció, közös élmény, egymásra hangoltság?
Miért a telefon kell, hogy kitöltse a gyermek szabadidejét, fantáziáját, energiáját, érdeklődését?
Sérül a gyermek társas kapcsolata, értékrendje, az érzelmi fejlődése.
A családi idill, az együtt játszás élménye, a legkisebb közösség jól működő szerkezete el van nyomva a telefon által.
A családi közös élményszerzés megvonásával büntetjük a gyermeket, mert nem tudunk határt szabni a telefon használatának, kereteket kialakítani, hogy a hasznos oldalát tudjuk kivenni belőle?
Igen is, büntetés, ha ezért nem lehet otthon, a közegben, amit szeret! Inkább hagyjuk, hogy sokad magával vészelje át a forróságot a közösségben, ahelyett, hogy otthon esetleg fürdővel hűsíthetné magát, szüleivel közösen szerzett élményként! Sok-sok közös élménynek lenne örömteli átélője azzal, ha szüleivel tölthetné az amúgy is kevés értékes, minőségi ráfigyelés idejét!

Share