Gyermekkor2017.07.20.

Feltétlen elfogadás

Sokszor elgondolkodom, mennyi családi élet, hányféle szülői megnyilvánulás, megannyi reakció gyermekeink viselkedésére.

Sokszor elgondolkodom, mennyi családi élet, hányféle szülői megnyilvánulás, megannyi reakció gyermekeink viselkedésére. Jártamban, keltemben nézem, kutatom gyermek-szülő kapcsolatának irányt mutató jeleit. Érdekes, elgondolkodtató tapasztalatokkal leszek gazdagabb.
A gyermeknevelés sarkalatos pontja a feltétlen elfogadás, a gyermeki gondolatok megértése, elfogadása, az egyén tisztelete, szeretete.  💕💕

➽ Bevásárló központban tartok a kijárat felé. Még jócskán kell kifelé mennem, míg az önműködő ajtóig érek. Ahogy elindultam a kasszától, először csak halkan, majd a hang irányába haladva egyre élesebben, érthetőbben  hallom:
– A fagyit szeretem.
– A fagyit nagyon szeretem.
– Minden fagyit nagyon szeretek.
– Apa! A fagyit szeretem!
– Apa! A fagyit nagyon szeretem!
Mindezt nyugodt hangon egy négyéves forma gyermek mondja, cseppnyi követelődzést sem vélek felfedezni hangjában. Apja nyugodtan öltözteti, mert már jócskán hűvösre járt az idő odakint.
A gyermek folytatja, szinte már monoton hangon, az apuka pedig türelmesen öltözteti, s hagyja, hogy gyermeke folyamatosan szajkózza:
– Apa! A fagyit szeretem! Apa! A fagyit nagyon szeretem! A fagyi nagyon jó!…..
Apa pedig nyugodtan, szeretettel öltözteti tovább a gyermeket, rá-rá pillant, s mosolyogva húzza rá a ruhát.
Megmosolyogtatott. Jó volt látni, a nyugalmat, az elfogadást, a higgadtságot. A gyermeki tiszta szándékot, a szeretetre méltó megnyilvánulást.

Magam elé képzeltem, ahogy az apuka elmagyarázza gyermekének, hogy hűvös már az idő, ezért nem ehet fagyit, de ő próbálkozik, mert miért ne tegye?
Jó volt látni, így is lehet. 😁

Share