Gyermekkor2017.07.02.

Az örömteli megtapasztalás

Nagyon rég volt már, hogy gyermekeim kisgyermekként ismerkedtek a világgal. Rajongtam minden korszakukért, de a folyamatos tapasztalás időszaka csodás volt.

Nagyon rég volt már, hogy gyermekeim kisgyermekként ismerkedtek a világgal. Rajongtam minden korszakukért, de a folyamatos tapasztalás időszaka csodás volt.
Most nagymamaként élhetem át újra, s az elérzékenyüléstől gyakran könnybe lábad a szemem.
Látni, hogy keni össze magát sárral, vízzel, lekvárral, mézzel, nem kímélve a ruháját, a környezetét, a szüleit. Gyönyörűséges, ahogy az arcára kiül a csodálat, a megtapasztalás jó, vagy esetleg rossz érzése. Kíváncsi, rengeteg dolga van, folyton jön-megy, nem ér rá, csak úgy!
Öröm átélni, hogy gyermekem ezt a megismerést teljesen természetesnek veszi, nem problémázik a sok piszkos ruha, az elszóródott morzsa, sáros gyermek láttán. Teszi a dolgát, hiszen így van rendjén, így tanul, okosodik az ő szeme fénye.

➽ Óvodában, vegyes életkorú csoportban, harmincas létszámmal gyermekek öltözködnek az öltözőben. Öltöző szekrény kicsi polccal, akasztható zsákban váltó ruha (már akinek van ), pad alatt váltócipő.
– Az én anyukám azt mondta, ebben a ruhában nem homokozhatok! ( De másik ruha nincs.)
– Azt a cipőt nem vehetem fel az udvarra, az a hazamenő cipőm! ( Van hazamenő, benti, torna, focicipő a kis tárolóban, szegény alig igazodik ki a káoszban.)
– Csak a gumitéglán játszhatok, mert piszkos ruhával nem ülhetek be az autóba!

Ilyen és ehhez hasonló mondatok hangzanak el sokszor öltözés közben. Mennyire meg lehet a gyermek életét nehezíteni! Nehezen felvehető nadrág, alig tudok belebújni cipő, szoros kabát, nem tudom melyik az én ruhám, nekem nincs sapkám, fázik a kezem, nincs kesztyűm….
Mennyire lesz a gyereknek kedve a világgal ismerkedni ennyi nehézség után?

Könnyítsük meg! Ne erőltessük rá a mi felnőtt világunkat, az elkorcsosodott értékrend megkövetelésével! A gyermek értékrendje a természetes világ, annak megtapasztalása, minden élvezetével együtt.

Tegyük lehetővé, hogy jól érezze magát!

Mosolyogva nézem, ahogy kis unokám tapasztalja a táplálkozás rejtelmeit. Édesanyja türelemmel irányítja, terelgeti a helyes irányba, melynek előbb-utóbb meg lesz az eredménye is és egy ügyes, kiegyensúlyozott gyermek válik belőle.

Share